דפים

יום שישי, 16 באפריל 2010

אז מהי מחלת התרצת הנפוצה ומהם מאפייניה העיקריים?

אז מהי מחלת התרצת הנפוצה ומהם מאפייניה העיקריים?
מחלת התרצת הנפוצה הינה מחלה אשר גורמת לחולה בה לספר כל היום סיפורים ותירוצים לעצמו ולסביבתו על למה דברים לא עובדים לו בחייו ולמה אף פעם לא יעבדו, למה לא כדאי לו לנסות דברים מסוימים ולמה אין הוא מנסה ומעז לשנות בחייו את הדברים שכל כך היה רוצה לשנות. החולה במחלת התרצת מצדיק ומתרץ את מעשיו ואת התנהלותו על אף שהיא פוגעת בו, באה על חשבונו ומרחיקה אותו ממטרותיו.
במילים אחרות, מחלת התרצת מאפשרת לחולה בה להישאר במצב סטטי ביחס לחייו ושומרת על איזור הנוחות של החולה כאזור המחייה שלו. המחלה מאפשרת לחולה להרגיש טוב עם העובדה שהוא נשאר באזור הנוחות שלו (וכולנו מבקשים להרגיש טוב בחיינו). בשורה התחתונה, תוצאות המחלה מתבטאות כאמור בשיתוק קשה, תסכול ומירמור של החולה מבלי להבין מדוע חייו נראים כפי שהם נראים.
אחת מתופעות הלוואי השכיחות ביותר של המחלה הינה הקורבנות. האדם החולה בתרצת נוטה לפתח דפוס התנהלות קורבני ("אכלו לי, שתו לי") אשר נוטה להאשים את הסביבה במה שקורה בחייו ומסיר מעצמו כל אחריות אישית.
נשמע קשה נכון? בואו נדון במס' סוגי התרצת הנפוצים יותר:
  1. תרצת הזמנים – מניפולציות שונות שהחולה מבצע בזמנו בכדי להצדיק ולתרץ את התנהלותו. מאפיינים סוג זה של תרצת משפטים כגון: "אין לי זמן", "אני לחוץ מדי בתקופה הקרובה/האחרונה", "זה דורש יותר מדי זמן", "אעשה זאת מחר/בעוד חודש/בעוד שנה" וכו'.
  2. תרצת האינטליגנציה – מניפולציות שונות שהחולה מבצע על רמת השכלתו בכדי להצדיק את התנהלותו. משפטים מאפיינים: "אני לא חכם מספיק בשביל לטפל במצב זה", "אין לי את ההשכלה האקדמאית עבור תפקיד זה", "אין לי את הידע הנדרש עבור פתיחת עסק מסוג זה", "עליי ללמוד קודם בשביל שאוכל להתחיל לעשות זאת" וכו'.
  3. תרצת הבריאות -  מניפולציות שונות שהחולה מבצע אודות מצבו הרפואי/פיזי בכדי להצדיק את התנהלותו. משפטים מאפיינים: "הגב לא מאפשר לי לעשות זאת", "צריך יותר כוח בשביל לעשות זאת" וכו'.
  4. צדקת הגילאים -  מניפולציות שונות שהחולה מבצע אודות גילו בכדי להצדיק את התנהלותו. משפטים מאפיינים: "אני צעיר מדי בשביל זה / אני מבוגר מדי בשביל זה" וכו'.
ישנם כמובן עוד סוגים שונים ורבים של תרצת אך אני בחרתי להעלות את ארבעת הסוגים הנפוצים יותר בעיניי.

איך אדע אם אני נגוע במחלה?
האם אתם חולים בצדקת? קרוב לוודאי שכן... כל אדם חולה במחלה זו ברמה כזו או אחרת.
איך נאבחן אם אנחנו חולים?
הדרך לאבחון הינה פשוטה מאוד, ראשית שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  1. האם אתה נוהג לדחות דברים שתכננת לעשות באופן קבוע וסדיר?
  2. האם אתה חש שיכולת להשיג תוצאות טובות יותר בתחומים השונים של חייך? (זוגיות, עבודה, מצב כלכלי, חברים, בריאות ועוד...)
  3. האם אתה נוהג להציב לעצמך מטרות לאט ולשנות אותן מהר?
  4. האם אתה יודע מה אתה לא רוצה בחייך אך לא יודע מה אתה רוצה?
  5. האם אתה יודע מה אתה רוצה בחייך אך לא עושה דבר או לא עושה מספיק בשביל זה?
אם אחת מהתשובות לשאלות אלו היא כן, אזי אתה נגוע בתרצת נפוצה. רמת החומרה של המחלה תתאפיין בכמה תשובות כן ענית בשילוב עם כמה סיפורים, הצדקות ותירוצים יהיו לך לכל תשובה. כלומר, לכל שאלה שענית עליה כן, שאל את השאלה למה? ולאחריה את רשימת כל הסיפורים. כך תדע עד כמה קשה אתה נגוע.
אז איך מחלימים?
האבסורד הוא שהטיפול ותהליך ההחלמה במחלת התרצת הינו קל ביותר, מה שקשה הוא האבחון וההכרה של החולה שהוא אכן חולה במחלה זו. אם אתה כנה וישר עם עצמך ואבחנת בחלק הקודם כי אתה נגוע עשית כבר את רוב תהליך ההחלמה. בכדי להחלים באופן טוטאלי עלייך להציף תמיד בתודעתך את התרצת ומאפייניה, עליך להחליט כי אתה חדל מן ההרגל לספר ולתרץ את התנהלותך וגם אם זה קורה עלייך להיות מודע לכך ולשנות את גישתך.
להלן שלושת שלבי ההחלמה והטיפול:
  1. הכר במחלתך – השלב החשוב ביותר הוא זיהוי המחלה ואפיון רמתה (בוצע בשלב קודם של המאמר).
  2. דע את תירוציך – התחל בכך שמעתה בכל פעם שהתרצת מתפרצת תהייה מודע לה ותמנע את התפרצותה. למשל, להבא כשתשאל מדוע לא עשית דבר מסוים בעבודה, גם אם תתפרץ התרצת ותענה "כי לא היה לי זמן", הייה מודע לתשובה ואמור לעצמך כי אם היית באמת מתאמץ ומחויב לכך, היית מוצא את הזמן לכך. בתחילה זה ייראה לך מלאכותי אך עם התרגול והזמן זה יעלים את תסמיני המחלה.
  3. קח אחריות – הבן כי רק אתה הוא היוצר של חייך. אין אדם בעולם זה אשר יוכל לנתב את חייך כפי שאתה יכול וצריך לעשות זאת. קח אחריות והסר אותה מסביבתך. כאשר אדם לוקח אחריות מלאה על חייו התרצת נעלמת כלא הייתה מעולם!!!


בהצלחה!!!

רז אוחנה – מאמן אישי ועסקי
אימון אישי | אימון עסקי | נמלה
כל הזכויות שמורות לרז אוחנה - מאמן אישי ועסקי    אימון אישי | אימון עסקי | נמלה
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

אין תגובות: